Co warto zjeść na śniadanie?

Nasze mamy i babcie zawsze powtarzały, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie bardzo chciało się im wierzyć, bo niby dlaczego śniadanie, a nie obiad, który przecież jest najobfitszym daniem w ciągu całej doby? Dlaczego śniadanie jest tak ważne? Daje nam ono energię nie tylko na cały poranek, ale również na cały dzień i pomaga się nam rozbudzić.  Smaczne śniadanie polepsza nastrój i, o ile się nie odchudzamy, może być mega kaloryczne. Co wybierać, aby było zdrowo, kiedy jeść i ile? O tym możecie przeczytać niżej :)

Kilka złotych zasad:

  • Śniadanie trzeba jeść zawsze! Musimy tak zagospodarować swój poranny czas, aby starczyło go na przekąszenie czegoś po przebudzeniu. Jeśli mamy mało czasu dobrze wziąć choćby owoc, nie napracujemy się przy przygotowaniu, nie trzeba zmywać no i możemy go zjeść nawet w drodze do pracy, czy szkoły. Dlaczego nie warto rezygnować z porannego posiłku? Ponieważ wtedy istnieje duże ryzyko, że w porze obiadu lub kolacji dosłownie rzucisz się na lodówkę i wyjesz z niej wszystko co tylko możesz. Przestaniesz jeść dopiero, kiedy żołądek będzie pełen, przez co go rozciągniesz, a Twój organizm, w obawie, że będzie musiał czekać długo na kolejny posiłek zacznie robić zapasy i odkładać tłuszcz na brzuchu, udach, czy w formie popularnych „boczków”. Inaczej rzecz ujmując, omijanie śniadań sprzyja przyrostowi wagi, natomiast jeśli będziemy jeść poranny posiłek, to nie tylko pomoże to w utrzymaniu wagi, ale także może pomóc w schudnięciu.
  • Jeśli się odchudzasz, mimo wszystko nie odmawiaj sobie śniadania, po prostu zadbaj o to, aby było mniej kaloryczne i przede wszystkim mniejsze objętościowo.
  • Im później, tym mniej kalorycznie, no chyba, że męczy Cię kac, wtedy obfite i kaloryczne śniadanie jest jak najbardziej wskazane.
  • Jedz śniadanie do godziny po przebudzeniu, ponieważ to właśnie wtedy organizm potrzebuje najwięcej energii. W czasie snu organizm zwalnia metabolizm, a śniadanie pozwala mu wrócić do „trybu dziennego”.
  • Wiele osób zapomina o drugim śniadaniu, a tymczasem jest ono równie ważne jak pierwsze. Powinniśmy je jeść 2-3 h po pierwszym śniadaniu, co pomoże zapobiec podjadaniu batoników i innych „zapychaczy”.

Co jeść?

  • Najlepiej wybierać produkty zawierające dużą ilość białka, ponieważ przyspieszają metabolizm i na dłużej dają uczucie sytości.
  • platki-owsianePosiłek powinien być zróżnicowany i zawierać witaminy, wapno oraz węglowodany złożone. Witaminy odnajdziemy przede wszystkim w owocach i warzywach, wapno w nabiale, czyli np. w mleku, serach, jogurtach, jajach. Węglowodany złożone są dłużej trawione, przez co dłużej uwalniają energię i dają dłuższy czas uczucia sytości. Ich źródłem są m.in.: musli, otręby, pełnoziarniste pieczywo, czy owsianka.
  • Choć nie musisz zbytnio przykładać wagi do kalorii, to jednak postaraj się unikać słodkich bułek, szczególnie tych jedzonych w biegu. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego na śniadanie, np. miód, czy konfiturę możesz po nie sięgnąć, ale pamiętaj aby ograniczać ich ilość. Takie słodkości są bowiem źródłem węglowodanów prostych, które powodują nagły wzrost glukozy we krwi, a następnie nagły jej spadek. Takie skoki powodują uczucie głodu, a im intensywniejszy był skok, tym szybciej robimy się ponownie głodni.

Jeśli się odchudzasz, sięgnij po te produkty:

  • cytrusyCytrusy – nie dość, że są źródłem witamin, to na dodatek są niskokaloryczne. Dodatkowo zawierają 3 substancje, które są pomocne w odchudzaniu. Są to: błonnik, potas i witamina C. W owocach cytrusowych możemy odnaleźć dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy obniża poziom cholesterolu, natomiast drugi przez pęcznienie w żołądku zmniejsza uczucie głodu. Potas z kolei, oczyszcza organizm i jest pomocny w usunięciu nadmiaru wody, która może być przyczyną dodatkowych kilogramów. Witamina C natomiast zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w organizmie, a dodatkowo wpływa pozytywnie na naszą cerę i zdrowie.
  • Płatki owsiane – zawierają to co niezbędne dla naszego organizmu, czyli: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Wśród witamin znajdziemy tam m.in. witaminę B6, która poprawia pamięć i koncentrację, jak również witaminę B1, która przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu. Dodatkowo płatki owsiane zawierają błonnik rozpuszczalny. 
  • Chleb pełnoziarnisty – uważany jest za najmniej kaloryczny i w rzeczywistości tak jest, ale różnica w ilości kalorii między tym rodzajem chleba a zwykłym białym jest dosyć niewielka. Nie mniej jednak, chleb pełnoziarnisty dostarcza wielu minerałów i to właśnie dlatego powinniśmy wybierać ten rodzaj pieczywa.
  • Pomidory – mają stosunkowo niewiele kalorii, natomiast mnóstwo cennych składników takich jak: witaminy (C, K, E, B1, B2, B3, B6), kwas foliowy i biotynę, potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan i likopen, który jest chyba najcenniejszą substancją, znajdującą się w pomidorach. Jest to silny antyutleniacz, odpowiedzialny za intensywnie czerwony kolor. Likopen chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a więc chroni między innymi przed nowotworami, czy chorobami serca. Dodatkowo pomidory zawierają błonnik, tak ważny przy odchudzaniu. Kiedy czujemy się głodni, ale nie mamy czasu, aby zjeść coś wartościowego, lepiej nie zapychać się batonikami, tylko sięgnąć po szklankę soku pomidorowego, który natychmiast daje uczucie sytości.
  • Jabłka – mają mało kalorii, działają moczopędnie i regulują prace układu trawiennego. Dodatkowo zawierają witaminę C, a najwięcej jej znajdziemy pod skórką, dlatego warto umyć jabłka i jeść je nieobrane. Jabłka regulują również perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Warto również wspomnieć, że usuwają z organizmu substancje toksyczne i zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Na diecie warto sięgnąć po jabłka, ale należy pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością, ponieważ zawierają dużo cukrów, które nie wpłyną korzystnie na naszą wagę. W trakcie odchudzania w ciągu dnia można sięgnąć po 2 średnie jabłka, wtedy ich wpływ na organizm będzie pozytywny.
  • Nabiał – wszelki nabiał bogaty jest w białko, które przyspiesza metabolizm i daje uczucie sytości. Dodatkowo nabiał zawiera duże ilości wapnia, który ma pozytywny wpływ na kości i zęby. Zależnie od rodzaju nabiału, możemy w nim spotkać także potas, fosfor, witaminy (A, B2, B12, D), czy sole mineralne.
  • Woda – powinniśmy jej wypijać około litr dziennie. Cały bilans wodny organizmu powinien wynosić ok. 2,8 litra, ale należy odliczyć wodę przyjmowaną w posiłkach oraz inne napoje, które pijemy w ciągu dnia. Ilość wody zależna jest też od wagi ciała i od tego czy prowadzimy aktywny, czy raczej siedzący tryb życia. Im bardziej aktywnie, tym więcej wody będzie potrzebował nasz organizm. Rano, jeszcze przed śniadaniem warto sięgnąć po szklankę wody z cytryną, która nawodni nas po nocy.
  • Czosnek – nie tylko polepsza smak, ale także ma działanie bakteriobójcze, toteż często stosowany jest jako domowa metoda na przeziębienie. Skuteczny jest również w czasie diety, ponieważ działa korzystnie na układ trawienny, m.in. poprzez pobudzenie wydzielania soku trawiennego w żołądku. Jego dodatkową właściwością jest stymulowanie pocenia się, przez co również oczyszcza organizm.
  • Jaja – uwalniają hormony, które dają uczucie sytości. Najbardziej kaloryczna będzie oczywiście jajecznica, głównie przez dodatki jakie do niej serwujemy (np. boczek, czy masło), nieco mniej kaloryczne będzie jajko gotowane na miękko, a najmniej kalorii zawiera jajko ugotowane na twardo.

O tym że warto jeść śniadanie chyba nie trzeba już nikogo przekonywać. Warto poszukać ciekawych przepisów na różnorodne śniadania, aby były nie tylko zdrowe, ale też smaczne i pomysłowe, szczególnie jeśli do jedzenia porannych posiłków chcemy przekonać dzieci. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *